przepis: http://labelleauberge.blogspot.com/
Składniki dla 4 osób:
400 g kalafiora
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
10 g masła
2 pory plasterki
2 dymki (zielone cebule) plasterki
1 mały ziemniak
500 ml wody
400 ml mleka
sól i pieprz
Do uzupełniania:
kromki chleba
posiekanego szczypiorku
startego parmezanu
kminek i papryka (opcjonalnie)
Umyć kalafiora i podzielić, Umieścić w garnku, zalać wodą, zagotować i gotować przez około 7 minut.
W innym garnku, położyć olej, masło, plasterki zielone cebule i porów.(ogień średnia)
Po kilku minutach dodać ziemniaki pokrojone na kawałki, dodać kilka
łyżka wazowa z wodą do gotowania z kalafiora.
Teraz dodaj kalafiora, sól, pokryć z wodą do gotowania i gorące mleko, pokryć gotować 20 minut, miksować wszystko, dodać pieprz.
Wyciąć chleb w kostke smarzyć kilka minut w rondlu z mało masłem.
Wlać krem kalafiora na talerzu dodać chleb grzanki, posiekanego szczypiorku i startego parmezanu. stefano