Makaron z szynką i śmietaną

Składniki dla 2 osób:
1 cebula posiekana
1 łyżka extra virgin
50 ml bulion warzywny
sól
50 g szynka posiekana
pieprz
100 g śmietaną 18%
160 g Makaron (kokardki)
parmesan
(jeśli lubisz szczypta gałki muszkatołowej)

Dodaj olej i cebulę w rondlu, smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty, dodać bulion, szczypta soli,
i gotować 5 minuty.(zredukować bulion)
Dodać szynką, mieszać 1 minuty, dodać pieprz i wyłączać ogniu.
Dodać śmietaną i mieszać.
W międzyczasie, ugotuj makaron patrz na wskazowki Jak gotować Makarony (http://niokoblog.studioindygo.pl/?p=47), odcedzić i dodać do ciepłego sosu, mieszać.
Dodać parmesan.

tłumaczenie Magdalena

Risotto z grzybami

gotowy w 45 minut.

Składniki dla 2 osób:
150 g grzyby suszone (borowików)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 cebula posiekane
1 lt bulion warzywny
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
szczypta sól
160 g ryżu (Arborio lub Carnaroli)
20 g parmezanu
pieprz
1 łyżka około masło

Zmiękczać grzyby suszone z wodą w naczyniu 10 minut.
Umieszczając kostka rosółowa i wodę w garnku na piecu. Bulion musi być gorący przez cały czas podczas gotowania ryżu.
Włożyć posiekaną cebulę i oliwę z oliwek extra virgin w rondlu i gotować na małym ogniu przez 4 minuty.
Dodać ryż, wymieszać i gotować przez 2 minuty,
Dodać grzyby, pietruszki, szczypta sól i pół bulion (0,5 lt)
Mieszając od czasu do czasu i dodając trochę bulionu, aż ryż jest ugotowany. Ryż gotuje się w około 18 do 20 minut.
Kiedy ryż jest gotowy, wyłączyć ogien i dodać masło, pieprz i parmezanem do niego.

Wino czerwone wytrawne również wysoki stopień alkoholu (14 °)

Bavarese

La Bavarese bardzo znany we Włoszech.

Składniki dla 8 osób:
300 g mleka
cukier waniliowy saszetka
5 żółtek
120 g cukru
8 g żelatyny
350 g śmietany 30%

W garnek mleko i cukier waniliowy, gdy sie zagotuje, wyłączyć ogień.
W miska miksować żółtek i cukru 4 minut, dodać ciepłe mleko z cukier waniliowyi kontynuować miksować 2 minut.
Umiescić w garnek i kiedy zagotuje wyłączyć ogień.
Dodać żelatyny (zmiękczać z 2 łyżki wody) i miksować 2 minut.
Wystudzic (nie lodówki) czasami mieszać. Potem dodać do ubitej śmietany.
Miksować (maly obroty) 2 minut.
Wlać w miska, i 4 godzin na lodówki.

Sos
80 g cukru
200 g mrożone truskawki
sok z 1 cytryny
Gotować 2 minut

Tarallucci

Tarallucci są typową specjalnością Apulii, i południowych Włoch.

Składniki na liczba100/120 Tarallucci:
500 g mąki tp.450
10 g soli
125 g oliwy z oliwek extra virgin
200 g białego wytrawnego wina
pieprz
(pieprz albo nasiona kopru albo paprika albo rozmaryn albo cebula)

Wsypać do miski mąkę, olej, sól, pieprz i białe wino, ugniatać przez 10 minut.
Przykryć z folią, 30 minut w lodówce.
Podzielić ciasto na kawałki o wadze 7-8 g z dłonią robić pałeczki o średnicy około 1 cm długości 8 cm.
Złączyć dwa końce.
Umieścić tarallucci 10 na raz w gotujacej wodze.

Kiedy taralli wypływa na powierzchnię, odsączyć, umieścić na blachę z papierem do pieczenia.

piec 200 stopni do około 30 minut, jeść na zimno.