Vov likier

Likier tradycyjny z Padwy (Padova)

Składniki na 1 litr;
500 ml mleka 3,2%
4 żółtka
16g cukier waniliowy
100g Wino Marsala (widziałam Biedronka, sycylijskie wino słodkie)
100g spirytus 95%
400g cukru

Gotować mleko i cukru, chłodzić, ubić żółtka i dodać do mleko.
Potem dodać cukier waniliowy mieszać, dodać Marsala mieszać, dodać spirytus mieszać. Do butelki, utrzymać w lodówce, przed wypiciem wstrząsać.
Bedęmy Mieć Alk.18%

Kulki ze szpinaku – Palline di spinaci e ricotta

Składniki dla 4 osób:
500 g szpinaku zamrożone liściasty
30 + 70 g masła
200 g sera ricotta
40 + 60 g startego parmezanu
1/2 łyżeczki soli
pieprz
szczypta gałka muszkatołowa
2 jajka
100 g mąki
(woda z 2 szczypta gruba sól)

W garnek 30g masła + szpinak, gotować 15/20 minut, posiekać.
W miska szpinak + ricotta + 40g parmezanu + sól + pieprz + gałka muszkatołowa + jajka + mąka, mieszać, pozostawić na 10 minut.
Gotować woda z 2 szczypta gruba sól.
Z łyżką formować kulki ze szpinaku i dodać do woda (jeśli są lepki toczyć kulki w mąka),
gotować i gdy wypłyną, wyiąnć i umiesic na talerzu.
W mały garnek 70 g masła + pieprz, kiedy rozpuszczone wlać na kulki, + 60g parmezan.
jeść gorące.

Bakłażan parmigiana – Melanzane alla parmigiana

Składniki dla 2 osób:
2 bakłażany
białego octu winnego
gruba sól
oliwa z oliwek extra virgin
500 g sos pomidorowy
100 g sera parmezan

Uciąć bakłażany 1 cm plastry, wkładać do wody i octu 5 minuty, potem odcedzić, posypać gruba sól na
10 minuty, usunąć gruba sól i grillować bakłażany.
Dodać trochę sos pomidorowy na blacha, dodać bakłażany, trochę oliwa z oliwek extra virgin, sos pomidorowy i parmezan (jedna lub więcej warstwy, zwykle są 2 lub 3 warstwy). Ostatnia warstwa: bakłażany,oliwa z oliwek,sos pomidorowy, parmezan.

Piekarnik 180° 30 minuty.

Wino: białe wytrawne trochę gazowane.