jak gotować makarony

Jak gotować Makarony
Jedzenie rozgotowanego makarony to straszne doświadczenie w rzeczywistości nieważne jak dobry sos, jeśli masz
złe ugotowany swoj makaron, nie ma sposobu, aby uratować swoje danie. więc … zobaczymy jak gotować „makaron al dente”.
Brać duży garnek i napełnić go do 3/4 wodą, tak aby makaron można gotować prawidłowo.
Zagotować i dodać garść soli morskiej. Kiedy woda wrze dodać makaron zwrócić uwagę na dokładną csas gotowania. Dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek w wodzie tak makaron nie przykleja sie i dobrze wymieszać i często podczas gotowania. Gotować przez csas jak napisany na opakowaniu dla „al dente”.
Weź kawałek makaron i sprawdzić twardosc około minutę przed zakończeniem gotowania, makaron nie powinno być zbyt miękkie, jeśli jest, to gotowane zbyt wiele csasu, a otrzymasz lepką papkę. Innym znakiem, który pokazuje, że jest zbyt dlugo gotowanie  makaronu, jeśli zaczyna się rwać.
Kiedy makaron jest ugotowany, odcedzić go za pomocą durszlak i serwować go gorąco z sosem i serem na górze (jeśli wymagane).
Jedz natychmiast makaron ma być zjedzony na gorąco … zimny makaron nie smakuje tak dobrze

stefano

Filet z ryby z Sorrento – alla sorrentina

Filet z ryby z Sorrento – alla sorrentina
Gotowy w 20 minut, przepis z Sorrento (koło Neapolu)

Składniki dla 2 osób:
400 g filetów rybnych (filet z Mintaja etc.)
3 gałązek natki pietruszki posiekane, albo suszyć
1 ząbek czosnku posiekane
10 czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 filet anchois w oleju posiekane
300 g pomidorów w kawałkach
sól

W rondlu dodać olej, czosnek pietruszki i anchois filet, gotować na małym ogniu 1 minuta.
Dodać filety rybne gotować 1 minuta na stronie obrócić bardzo delikatnie, aby nie złamać ich.(średnim ogniu)
Dodać pomidory, szczyptę soli i czarnymi oliwkami i gotować przez 5 minut na średnim ogniu, nigdy nie obrócić.

Wino: białe wytrawne gazowany –  Prosecco/Brut