Ravioli domowej roboty

Składniki dla 40 ravioli:
ciasto:
250 g mąka
2 jajka
1 żółtko
szczypta sól
farsz:
250 g  liści świeży liści szpinak
(oliwa z oliwek 1 łyżka)
125 g ricotta
50 g tarty parmezan
pół łyżeczka startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
(woda i gruba sól 2 łyżeczki)
masło

Ugniatać mąka,jajka,żółtko i sól 10 minut, pokryć z przezroczysta folia odpoczywać 30 minut.
Gotować 10/15 minut szipnak na rondel z oliwa z oliwek.
Mikserowac szpinak, ricotta, parmezan, gałki muszkatołowej, sól i pieprz.

Teraz spłaszczyć ciasto (cienko) i zrobić ravioli jak na zdjęciu, lub co chcecie,ravioli są około 4×4 cm.
Gotowac ravioli w duzym garnku z wrzaca woda z solą, kiedy wypłyną gotowac więcej 2 minut.

odcedzić, dodać masło i pieprz.

Ravioli – farsz z dyni:
gotować 500 g dyni w piekarniku, następnie posiekać dyni, dodac n.6 posiekane anchois,2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki parmezanu, 3 jaja, 2 łyżki bułka tarta sól i pieprz (przepis pani Lorelli)

video-2012-09-28-16-23-50   Pani Lorella robi ravioli!!

Kasza kukurydziana – Polenta

dla 4 osób:
1 lt wody
1,5 łyżka grubej soli
2 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
250 g kasza kukurydziana, użyłem kasza ku. firma Radix-Bis

Dodać woda w garnku, gdy woda zacznie bulgotać (pojawią się pierwsze bąbelki) dodać grubej soli, oliwy z oliwek i kasza kukurydziana, potem okolo 15 minut – mieszamy caly czas, zdejmujemy garnek z ognia.
Wlać gorąca polenta w pojemnikach wysmarowanych maslem, kiedy wystigna, wydrążyć środek łyżeczką i dodać gorgonzola albo brie albo mozzarella i pomidory albo ulubiony ser.. Gotowac w piekarniku 220° 10 minut okolo.

Polenta jest dobra też smażona sama, na oliwie z oliwek 10 minut na patelnia.

Panna Cotta (wg pani Lorelli)

Ta wersja Panna Cotty jest bardziej kremowa i do jej wykonania używa się płynnej śmietanki 30 %. Jest to dokładnie ta sama wersja, którą możecie zamówić z Restauracji Lorelli. http://laviranda.wordpress.com


Lorella,Kuba,Ja,Claudio (Ekspert wino z Viranda)
Składniki (dla ok. 8 osób):
500 ml płynnej śmietanki 30% (ja użyłem świeżą śmietankę 30% Mleczna Dolina)
6/7 gr galaretki
120 gr cukru
1 torebka cukru waniliowego

Do wykonania sosu karmelowego: (Panna cotta może być bez sosu)
120 gr cukru
1 łyżeczka wody
Sos karmelowy przygotujcie w małym garnku. Do 120 gr cukru dodajemy 1 łyżeczkę wody i podgrzewamy na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru i jego zmiany koloru na brązowy na dnie garnuszka (około 5 minut).
Wlewamy do garnka około 250 ml śmietanki (połowę przygotowanej), dodajemy cukru oraz cukru waniliowego i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy substancja zacznie bulgotać (pojawią się pierwsze bąbelki) zdejmujemy garnek z ognia.
Rozpuszczamy w odrobinie wody galaretkę, dodajemy do pogrzanej śmietanki i dobrze mieszamy. Tak przygotowaną śmietankę odstawiamy do ostudzenia w temperaturze pokojowej mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy pozostawioną wcześniej część śmietanki (250 ml) do ostudzonej już części w garnuszku i dobrze mieszamy (mikserem automatycznym). To bardzo ważne, żeby wszystkie składniki były dobrze wymieszane!
Przygotowaną już Panna Cottę wlewamy do garnuszka z przygotowanym wcześniej sosem karmelowym i pozostawiamy w lodówce przez około 5 godzin.
Podając gotowe danie możemy obrócić garnuszek „do góry nogami” i pokroić Pana Cottę na plastry.   dziękuję Lorella i dziękuję dla tłumaczenie Hanna.