Krem grzybowy

Składniki dla 4 osób:
400 g grzybowy (champignon albo borowików albo kurki)
250 g ziemniaków
1 ząbek czosnku
pół cebuli
1 łyżka natki pietruszki
oliwą z oliwek
sól
pieprz
700 g warzyw, bulion
50 g śmietany ciecz

Oczyścić i pokroić grzyby i ziemniaki.
Na patelni olej, cebula (posiekana), czosnek i pietruszki (posiekane) gotować 3 minuty.
Dodać grzyby gotować 3 minuty, dodać ziemniaków i bulion gotować 25 minuty.
Miksowac, potem dodać sól i pieprz.
Dodać śmietany gotować 2 minuty, mieszać i podawać.

Makaron krem krewetki i brandy


Składniki dla 4 osób:
250 g makaron
100 g brandy
150 g śmietana 18%
300 g krewetki (średni)
2 ząbki czosnku
pieprz
3 łyżki pulpy z pomidorów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwa z oliwek
sól

Zagotwoać wodę na makaron, w międzyczasie, w szeroką patelnię wlać oliwę i posiekane czosnek, gotwoać 2 minut. Dodać krewetki (bezogonowy) gotwoać 3 minut, dodać brandy i gotwoać 4 minut.
Teraz dodać śmietana, pulpy z pomidorów, pieprz, posiekanej natki pietruszki i trochę soli, wymieszać
i wyłączyć grzanie.
Brać tylko 1/3 sosu z krewetkami miksować i dodać na patelnie.
Odcedzić makaron i dodać do sos krewetki wymieszać, podawać gorąco.
tłumaczenie Ja

Wino białe wytrawne