Roladki paprika z serem – Involtini di peperone e caprino

Dobry jako starter

Składniki:
2 żółte i czerwone papryki (użyłem też zielone)
250 g miękkiego sera (użyłem ser kozi)
oliwą z oliwek
3 łyżki szczypiorku posiekane
8 szczypiorek aby zawiązać
pieprz
sól

Włożyć paprykę w blacha teflonowa w piecu 20 minut 250°, następnie usunąć skórę.(bardzo delikatnie bez przerywania papriki)
Wyciąć każdą paprykę na cztery kawałki, czyścić ziarno i osuszyć papierem.
Rozłożyć wszystkim papryki dodać trochę soli, pieprz i szczypiorek,
dodać ser i zawinąć.
Zawiązać z szczypiorek i dodać trochę oliwą z oliwek.

Tarta gruszki i gorgonzola

Przepis Kucharza Pani Lorella, agriturismo La Viranda, przepis słodkie i słone.

Aby robić ciasto (dawki dla 2 blachy średnica 28 cm):
300 g mąki tp 450
150 g masła
125 g wody
1 szczypty soli

Aby robić tarta:(dawki dla 1 blacha średnica 28 cm.)
3 gruski
200 g gorgonzola
2 łyżki parmesan
sól
pieprz

Ugniatać, zrobić kulkę i umieścić w lodówce 30 minuty.
Potem rozwałkować ciasto na blacha, dodać 3 gruski posiekane, potem 200 g gorgonzola posiekane i posypać z parmesan, potem dodać sól i pieprz.
Piec 150° 35 minuty.

Krem dyniowa

Składniki dla 4 osób:
2 ząbki czosnku
1 l. bulion warzywny
30 g. masło
2 cebule
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
200 g ziemniaków
600 g dyni
1 łyżeczka bazylia suszona
szczypać mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki suszonych majeranek
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz

Oczyścić i pokroić dynia i ziemniaki posiekane.
Na patelni olej, masło, cebula (posiekana) i czosnek (posiekane) gotować 3 minuty.
Dodać dynię i ziemniaki, majeranek, tymianku i bazylia gotować 10 minuty.
Dodać gorąco bulion i gotować 30 minuty.
Miksowac, potem dodać sól i pieprz cynamonu.
Podawać z trochę oleju i z grzanki

Grzanki:
Na patelni trochę masło, trochę paprika czerwona suszona i grzanki smazyć 5 minuty.
smacznego