Escalopki z cytryną

 

Składniki dla 4 osób:
500 g escalopki  cielęcy (wolowe lub wieprzowy)
mąka
1 cytryna (sok)
40 + 40 g masła
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 chochla bulionu mięsnego
sól

Spłaszczyć escalopki około 0,5 cm grubości. (3-4)

Teraz umiesć escalopki z mąką.

Smażyć na patelni z 40 g masła. a następnie zdjąć z patelni i trzymać w ciepło.
Ta sama patelnia dodać 1 szklanka białego wytrawnego wina i gotować 1 minut,
mieszać, potem dodać 1 chochla bulionu, 40 g masła, sok cytryna i sól, mieszać i gotować pare minut aż zgestnieje. Wlać na escalopki i podawać.

Wino: czerwone niegazowane lekkie (Beaujolais noveau- Novello)

stefano

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *