Szpinak i ricottą cannelloni

Dla Kasia

Składniki dla 4 osób:(blacha 22×30)
około sztuk 20 Cannelloni (ja użyłem -Primo Gusto Melissa, Cannelloni)
500 g liści szpinaku (mrożone)
400 g ricotta
120 g startego parmezanu
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko
beszamel

Beszamel
Składniki:
1400 ml mleka
100 g masła
100 g mąki
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej

Umieść masło na patelnia teflonowa, rozpuszczać się.
Dodać mąkę, mieszać zawsze, gotuj na małym ogniu 2 minuty.
Dodać gorące mleko po trochu, mieszać, dodać sól i gałka muszkatołowa,
gotuj na małym ogniu 10 minuty mieszać troche.
Kiedy gotowy przykryć folią przezroczystą.

Szpinak
Gotować szpinak przez 2 minuty we wrzącej osolonej wodzie.
Odsączyći, chłodzić z zimną wodą. ściskać z dłoń aby usunąć cała woda.
teraz pociąć drobno.

Cannelloni
W mieszać misce ricotta, szpinak, jajko, 85 g startego parmezanu, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz, następnie wypełnić cannelloni, ja użyłem ta strzykawka (wygodny i szybki), 5 Zloty Carrefour

  

Na blacha umieścić trochę oliwa i trochę beszamel, potem  umieść cannelloni, następnie pozostały sos i pozostałe parmezanem. Piec w piekarniku 180 ° przez 20 minut, a następnie 200 ° Grill przez 5 minut. Konic operacji

Tabulè

Arabski przepis.

Składniki dla 8 osób:
(około 600 ml) wrzątku
350 g kus kusu
5 łyżka oliwy extravergine
2 łyżka kukuridza
sok z jednej cytryny
pietruszka
bazylia
100 g tuńczyka
1 łodyga selera
2 pomidory
1 papryka zółta
5 paluszków surimi
sól
1/2 łyżeczki soli duże granulki

Zalać kuskus osolonym wrzatkiem, 1 cm ponad poziom cou cousu przykryć na 5 minut.
pokroić na małe kawałki seler, pomidory i paprykę, posiekać  pietruszkę, pokawałkować, tuńczyka i surimi. Wrzucić wszystko do miski z ostudzonym .
kuskusem. Dodac kukuridza oliwy i soli i wszystko dobrze wymieszać.

można użyc walcowatej formy i uformować tabule na talerzach w krazki
(Użyłem folii aluminiowej).

Wino ; białe witrawne niegazowane Prosecco albo Brut
Piwo jest tez dobry.