Papryka w sosie z anchois – Acciughe in mietitura

Inny przepis z Pani Lorella http://laviranda.wordpress.com/lagriturismo/
To jest bardzo smaczne danie dla mnie. Daję składniki jak Pani Lorella dała do mnie,
świetny jak start obiad lub kolacja.

Składniki dla 8 osób: (około)
4 papryki
2 garstka orzechy laskowe (też nie palona)
1 garstka kapary
300 g tuńczyk w oleju (usunąć olej)
10 sztuk anchois
1 ząbek czosnku
3 łyżki skoncentrowany sos pomidorowy (albo 4 łyżki sos pomidorowy)
sól mało
pieprz
oliwa z oliwek
3 łyżki ocet winny

Włożyć paprykę w blacha teflonowa w piecu 20 minut 250°, następnie usunąć skórę.
Wyciąć każdą paprykę na cztery kawałki, czyścić ziarno i osuszyć papierem.
Rozłożyć wszystkie papryki.
Posiekać wszystkie składniki (oczywiście nie papryki)
Rozprowadzać sos na papryki.
smacznego

Nadziewane papryki – Peperoni ripieni

Składniki dla 4 osób:
1 ząbek czosnku
300 g mięsa mielonego (wołowina albo wieprzowina albo mix)
100 g bułka tarta
50 g parmezanu tarty
50 g gorgonzola lub inny sera
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczka sól
150 g biała kiełbasa
1 jajko
4 łyżki oliwy z oliwek
4 papryki

Moczyć bułkę tartą z pół szklanki wody.
Umieścić w pojemniku mięsa mielonego, kiełbasa rozdrobniona, bułka tarta mokra, parmezanu tarty, gorgonzola kawałki, czosnku posiekanego, pieprz, sól, pietruszki i jajko mieszać.
Ciąć głowa papryki, oczyścić nasiona i biały z papryki, napełniać z mieszanina.
Na blacha teflonova 2 łyżki oliwy z oliwek, położyć nadziewane papryki i polać ostatnie 2 łyżki oliwy z oliwek
Piekarnik 180° 60 minut.
Papryki sa dobry letnie.
(Papryki mozna tez ciąć poziomo)

Czerwone wytrawne wino (Montepulciano albo Pinot nero)

 

Nioki (Gnocchi) z gorgonzola cykorii i orzechów włoskich

to danie daje satysfakcji!

dla Nioki: (dla 8 osób)
1 kg ziemniaków
250 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
Gotować ziemniaki we wrzącej wodzie (z 2 łyżeczka soli) przez 40 minut, chłodzić i zdjąć skórę.
Zgnieść ziemniaki (z widelec, lepiej z tłuczek), umieścić w pojemnik, dodać mąki, jajko i sól.
Ugniatać kilka minut, położyć na stołu w  trochę mąki zrobić rolki grube 2 cm, pokrojć na małe kawałki.
(jezeli ciasto będzie za lepkie uzyc troche mąki)
Gotować we wrzącej wodzie, gdy wypłyną, wyiąnć i umiesic w blacha masłem.


dla gnocchi
80 g orzechy włoskie bez skorupa
400 g gorgonzola
2 sztuk cykoria (ciąć cienkie)
40 g tarty parmezanu lub podobnego
Dodać  gorgonzola i cykoria na blache z niokami, mieszać i potem dodać parmesan.
Piekarnik 200° 5 minut grill.