Panna cotta z kawą i kremem whisky

Składniki dla 6 osób:
400 g śmietany 18%
75 g mleka
75 g cukru
6 g żelatyny
30 g whisky-(Brandy)
18 g cukier waniliowy
10 g kawy rozpuszczalnej
25 g kawy mokka
Do dekoracji: sos czekoladowy aromatyzowanym z 40 g whisky, ziarna kawy.

Do garnuszka wrzucić 100 g śmietanę i mleko, na ogniu, mieszając.
Nie doprowadzać do wrzenia. Kiedy mieszanka osiągnie temperaturę ok. 80 stopni, dodać cukier i wymieszać, zdjąc z ognia.
Dodać zelatynę uprzednio zmiękczoną wody i wymieszać.
Teraz, dodać 300 g śmietanę, whisky, cukier waniliowy i wymieszać.
Rozpuścić kawę rozpuszczalną w kawie z mokka i dodać go do bazy Panna Cotta.
Dobrze wymieszać, przelać do naczynia (do według gustu) trzymać przed
podaniem 6/8 godzin w lodówce.
Na sos czekoladowy oglądać:
http://nioko.blog.onet.pl/Sos-czekoladowy,2,ID454562233,DA2012-02-23,n
na końcu dodać 40 g whisky do sos.
stefano

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *