Krem mascarpone i nutella

Piszny bomba kaloryczna!

Składniki dla 5/6 osób:
250 g mascarpone
200 g śmietany 18%
2 łyżki rum lub brandy
1 łyżka cukier puder
1 torebka cukru waniliowego 18 g
1 łyżka posiekanych pistacji
250 g nutella
Ubić śmietany w miska, następnie dodać mascarpone, rum, cukier puder, cukru waniliowego
i nutella, zmiksować.
Przelać do naczynia (do według gustu), dodać posiekanych pistacji, położyć w lodówce 1 godzina.
Podawać na zimno

Królik duszone – Coniglio in umido

Składniki dla 4 osób:
2 ząbki czosnku posiekane
2 liście laurowe posiekane
pół litra bulion warzywny
1 cebula posiekane
1 kg królik kawałki
4 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
1 chilli posiekane
400 g sos pomidorowy
1 łyżki rozmaryn posiekane
sól
4 liście szałwii posiekane
200 g białego wina

Położyć królik kawałki w wodzie z octem (ocet kilka łyżek).
W garnku położyć cebula, oliwy z oliwek gotować ogień mały 10 minut.
Dodać chilli, rozmaryn, szałwii, laurowe i czosnek gotować ogień mały 2 minut.
Dodać królik kawałki (osuszyć papier) gotować ogień średni 8 minut.
Dodać białego wina i gotować ogień średni 2 minut.
Dodać sos pomidorowy, sól i pieprz gotować ogień mały z pokrywą, około godziny.
Jeżeli potrzeba dodać bulion warzywny.
Po jednej godzinie usunąć pokrywą i zagęszczać sos.(5/10 minut)
doskonały z polentą.

Wino czerwone wytrawne Barbera, Merlot, Cabernet.