Zupa jarzynowa – Minestrone

Foto, www.lospicchiodaglio.it

Składniki na 2 osoby, gotowa w 90 minut.
1 ziemniak drobno pokrojowy
50 g fasoli
1 pomidor drobno pokrojony
2 marchewki pokrojone w plasterki
150 g zielonego groszku
1 łodyga selera naciowego drobno pokrojona
100 g buraka liściowego drobno pokrojonego (opcjonalne)
50 g fasolki szparagowej drobno pokrojonej (opcjonalne)
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku posiekany
1 litr bulionu warzywnego
1 cebula posiekana
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli ( najlepiej grubej )

W rondelku podgrzać bulion.
Do garnka wlać oliwę, podsmażyć na niej cebulę przez 1 minutę.
Dodać warzywa, czosnek i pietruszkę, smażyć 5 minut na dużym ogniu, pomieszać od czasu do czasu, potem dodać bulion warzywny i szczyptę soli.
Gotować 45 minut na wolnym ogniu.
Podawać z odrobiną oliwy.

tłumaczenie Magdalena

Eskalopki wieprzowe z grzybami – Scaloppine di maiale ai funghi

Składniki na 2 porcje, czas przygotowania: 30 minut.
250 g pieczarek (champinion)
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 ząbki czosnku
1/4 kieliszeka białego wina wytrawnego
szczypta soli
pieprz
4 plastry wieprzowiny lub cielęciny (ok. 250 g)
trochę mąki
(bulion)

Oczyścić i pokroić pieczarki i posiekać pietruszkę.
Na rozgrzaną patelnię wlać połowę oleju i dodać czosnek, Podsmażyć 1 minutę,a następnie wyjąć czosnek i włożyć grzyby.
Zwiększyć ogień i gotować 3 minuty, a następnie dodać wino. Poczekać aż całe wino odparuje (około 2min), dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Jeśli jest zbyt suche, dodać trochę gorącego bulionu warzywnego.
Po upływie 10 minut, zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień i pozostawić nadmiar wody do odparowania.
Dodać pieprz, przykryć i odstawić.
Eskalopki obtoczyć w mące.
Do rozgrzanego rondla dodać łyżkę oleju oraz mięso.
Na dużym ogniu smażyć mięso z każdej strony przez kilka minut.
Doprawić solą, dodać grzyby i kontynuować gotowanie pod pokrywą przez kolejne 3 minuty.
Podawać natychmiast.
tłumaczenie: Iza

Wino czerwone wytrawne!

Krem karmelowy – Crem Caramel

Krem karmelowy
400 g mleka
2 jajka
3 żółtka
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 18 g

Karmel
100 g cukru
1 łyżka wody

Zagotować mleko wraz z cukrem waniliowym. Jak tylko pojawią się bąbelki, wyłączyć palnik.
Jajka, żółtka i cukier mieszać przez kilka minut za pomocą miksera, później dodać ciepłe mleko i wciąż miksować przez 1 minutę.
Przygotować karmel: w małym rondlu umieścić 100 g cukru i 1 łyżkę wody. Podgrzewać aż do momentu, gdy cukier zbrązowieje.
Do naczynia żaroodpornego wlać karmel i potem wlać mlekiem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 50 minut.

Najlepiej, gdy naczynie, w którym znajduje się danie zostanie umieszczone w większym naczyniu wypełnionym wodą, tak by mogło być zapiekane w kąpieli parowej.

Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki.

Wino: białe słodkie (moscato lub passito)
tłumaczenie: Iza