Szpinak i ricottą cannelloni

Dla Kasia

Składniki dla 4 osób:(blacha 22×30)
około sztuk 20 Cannelloni (ja użyłem -Primo Gusto Melissa, Cannelloni)
500 g liści szpinaku (mrożone)
400 g ricotta
120 g startego parmezanu
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko
beszamel

Beszamel
Składniki:
1400 ml mleka
100 g masła
100 g mąki
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej

Umieść masło na patelnia teflonowa, rozpuszczać się.
Dodać mąkę, mieszać zawsze, gotuj na małym ogniu 2 minuty.
Dodać gorące mleko po trochu, mieszać, dodać sól i gałka muszkatołowa,
gotuj na małym ogniu 10 minuty mieszać troche.
Kiedy gotowy przykryć folią przezroczystą.

Szpinak
Gotować szpinak przez 2 minuty we wrzącej osolonej wodzie.
Odsączyći, chłodzić z zimną wodą. ściskać z dłoń aby usunąć cała woda.
teraz pociąć drobno.

Cannelloni
W mieszać misce ricotta, szpinak, jajko, 85 g startego parmezanu, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz, następnie wypełnić cannelloni, ja użyłem ta strzykawka (wygodny i szybki), 5 Zloty Carrefour

  

Na blacha umieścić trochę oliwa i trochę beszamel, potem  umieść cannelloni, następnie pozostały sos i pozostałe parmezanem. Piec w piekarniku 180 ° przez 20 minut, a następnie 200 ° Grill przez 5 minut. Konic operacji

Tabulè

Arabski przepis.

Składniki dla 8 osób:
(około 600 ml) wrzątku
350 g kus kusu
5 łyżka oliwy extravergine
2 łyżka kukuridza
sok z jednej cytryny
pietruszka
bazylia
100 g tuńczyka
1 łodyga selera
2 pomidory
1 papryka zółta
5 paluszków surimi
sól
1/2 łyżeczki soli duże granulki

Zalać kuskus osolonym wrzatkiem, 1 cm ponad poziom cou cousu przykryć na 5 minut.
pokroić na małe kawałki seler, pomidory i paprykę, posiekać  pietruszkę, pokawałkować, tuńczyka i surimi. Wrzucić wszystko do miski z ostudzonym .
kuskusem. Dodac kukuridza oliwy i soli i wszystko dobrze wymieszać.

można użyc walcowatej formy i uformować tabule na talerzach w krazki
(Użyłem folii aluminiowej).

Wino ; białe witrawne niegazowane Prosecco albo Brut
Piwo jest tez dobry.

Krem z kalafiora

przepis: http://labelleauberge.blogspot.com/

Składniki dla 4 osób:
400 g kalafiora
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
10 g masła
2 pory plasterki
2 dymki (zielone cebule) plasterki
1 mały ziemniak
500 ml wody
400 ml mleka
sól i pieprz
Do uzupełniania:
kromki chleba
posiekanego szczypiorku
startego parmezanu
kminek i papryka (opcjonalnie)

Umyć kalafiora i podzielić, Umieścić w garnku, zalać wodą, zagotować i gotować przez około 7 minut.
W innym garnku, położyć olej, masło, plasterki zielone cebule i porów.(ogień średnia)
Po kilku minutach dodać ziemniaki pokrojone na kawałki, dodać kilka
łyżka wazowa z wodą do gotowania z kalafiora.
Teraz dodaj kalafiora, sól, pokryć z wodą do gotowania i gorące mleko, pokryć gotować 20 minut, miksować wszystko, dodać pieprz.
Wyciąć chleb w kostke smarzyć kilka minut w rondlu z mało masłem.
Wlać krem kalafiora na talerzu dodać chleb grzanki, posiekanego szczypiorku i startego parmezanu. stefano

Cukinia zapiekana – Zucchine gratinate

Składniki dla 4 osób:
4 średnie cukinie
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki bułka tarta
2 pomidory
bazylia posiekana
pietruszka posiekana
tymianek
majeranek
sól
ekstra oliwa z oliwek

Przeciąć cukinię na pół, a potem przeciąć w poprzek w połowie długości.
Położyć cukinia w blacha na papier do pieczenia.
W miska parmezanu, bułka tarta, bazylia, pietruszka, tymianek, majeranek i sól, mieszać i umieścić na cukinia.
Dodać nad cukinia olej (kilka łyżki), i potem dodać posiekane pomidory.
Piekarnik 190 ° do 35-40 minut.
stefano

Panna cotta z kawą i kremem whisky

Składniki dla 6 osób:
400 g śmietany 18%
75 g mleka
75 g cukru
6 g żelatyny
30 g whisky-(Brandy)
18 g cukier waniliowy
10 g kawy rozpuszczalnej
25 g kawy mokka
Do dekoracji: sos czekoladowy aromatyzowanym z 40 g whisky, ziarna kawy.

Do garnuszka wrzucić 100 g śmietanę i mleko, na ogniu, mieszając.
Nie doprowadzać do wrzenia. Kiedy mieszanka osiągnie temperaturę ok. 80 stopni, dodać cukier i wymieszać, zdjąc z ognia.
Dodać zelatynę uprzednio zmiękczoną wody i wymieszać.
Teraz, dodać 300 g śmietanę, whisky, cukier waniliowy i wymieszać.
Rozpuścić kawę rozpuszczalną w kawie z mokka i dodać go do bazy Panna Cotta.
Dobrze wymieszać, przelać do naczynia (do według gustu) trzymać przed
podaniem 6/8 godzin w lodówce.
Na sos czekoladowy oglądać:
http://nioko.blog.onet.pl/Sos-czekoladowy,2,ID454562233,DA2012-02-23,n
na końcu dodać 40 g whisky do sos.
stefano

Stek w sosie pomidorowym – Pizzaiola

Składniki (dla 4 osób):
4 plastry wołowiny sznycel
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 duży ząbek czosnku, posiekane
450 g sos pomidorowy (1 puszka)
1 łyżka oregano
Sól do smaku

Miejsce oliwą z oliwek na patelni i smażyć czosnek przez minutę,
Dodaj sos pomidorowy, oregano i sól. Zamieszać i gotować przez 5 minut.
Dodać plasterki wołowiny Sznycel i gotować przez 5 minut.
Podawać z sałatką i chlebem chrupiący.

Wina: czerwone wytrawne

stefano

Nalewka cynamonowa – Cannellino

bardzo dobry i łatwy.

składniki: (na prawie 2 litra)
1/2 lt alkoholu 95%
400 g cukru
1 litr wody
4 laski cynamonu (nie pył)

Zalać alkoholem w szklanym pojemniku, dodać 2 laski cynamonu (kruszyć rękami),
Zamknąć pojemnik, pozostawić na 10 dni.
Po 10 dniach, filtrować i zachować płyn.
Umieścić w garnku 1 litr wody, dodać 2 laski cynamonu (kruszyć rękami), gotować 8 minutę, wyłączyć grzanie i dodać cukier, chłodzić.
Kiedy będzie zimno filtrować.
Wlać alkoholu filtrowane do wody z cukrem i cynamonu, mieszać i  wlać do butelkach.
dla zdrowia!
stefano

Salami czekoladawe

Składniki dla 8 osób:
300 g herbatników
150 g masła
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki rum lub brandy
2 jajka
100 g cukru

Pokruszyć miskę herbatniki, roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
Miękkie masło, dodać cukier, jaja, rozpuszczoną czekoladę i rum, wymieszać wszystko w misce, dodać do herbatników, dobrze wymieszać.

Rozłożone na papier do pieczenia, zawinąć w aluminium, w lodówce
przez 2 godziny.




Smacznego!

stefano

Łosoś grilowany – Salmone alla griglia

Składniki dla 4 osób:
4 filety łososia (ok. 200gr kawałek)
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
1 średnia cebula
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy extravergine
1 peperoncino lub łyżeczka ostrej papryki
70 g świeżej pietruszki
sól

Najpierw przygotowujemy sos: posiekać drobno cebulę i pietruszkę przesypac do miski z papryką lub peperoncino, dodać oliwę, ocet i sok z cytryny, sól, pieprz i dobrze  wymieszać.
rozgrzać patelnię do grilowania i ułożyć filety kiedy jest  rozgrzana.
Grilować z 2 stron, gotowe układać na talerze i polać sosem
Pozostały sos podać na stół.

(Dobrze rozgrzać patelnię przed położeniem filetów sos można przygotować parę godzin wcześniej zamiast łososia można zastosować jakąkolwiek inną rybę).

Wino ; białe wytrawne niegazowane (verdicchio/vermentino) zimno stefano

Escalopki z cytryną

 

Składniki dla 4 osób:
500 g escalopki  cielęcy (wolowe lub wieprzowy)
mąka
1 cytryna (sok)
40 + 40 g masła
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 chochla bulionu mięsnego
sól

Spłaszczyć escalopki około 0,5 cm grubości. (3-4)

Teraz umiesć escalopki z mąką.

Smażyć na patelni z 40 g masła. a następnie zdjąć z patelni i trzymać w ciepło.
Ta sama patelnia dodać 1 szklanka białego wytrawnego wina i gotować 1 minut,
mieszać, potem dodać 1 chochla bulionu, 40 g masła, sok cytryna i sól, mieszać i gotować pare minut aż zgestnieje. Wlać na escalopki i podawać.

Wino: czerwone niegazowane lekkie (Beaujolais noveau- Novello)

stefano