Makaron z szpinak i boczek (dla Ba)

Składniki dla 4 osób:
240 g makaronu (http://niokoblog.studioindygo.pl/?p=782)
100 g boczek kawałki
250 g świeży szpinak
sól
ser do smaku (parmezan, ricotta….)
5 łyżki oleju oliwa
pieprz do smaku
1 cebula, posiekana

(1/2 łyżka gruba sól i woda)

Umieścić oleju w rondlu, dodać posiekana cebula gotować 5 minut ogień średniy.
Potem dodac boczek kawałki i gotować 10 minut ogień średniy.
Dodac szpinak i gotować 10 minut z pokrywą, potem dodac sól.

Położyć około 3 litrów woda w garnek z łyżka gruba sól, kiedy gotuje włożyć makaronu.
Potem odcedzić makaronu i dodac na patelni z szpinak i boczek.
Dodac pieprz i ser do smaku, mieszać, podawać i jeść natychmiast.

Sok jabłkowy

składniki (okolo 2 litr):
1 kg
jabłek

1 litr wody
150 g cukru
1 sok cytryny

Obrać jabłka usunąć rdzeń, ciąć na kawałki.
Zagotować litr wody i cukru i gotować przez około 3-4 minuty, dodaj jabłka i gotować przez 10 minut z pokrywą. Dodać sok z jednej cytryny i miksować, chłodzić i umieścić w butelce.

Mozna użyć  też gruszki. (1 kg)