Zapiekanka z porów – Sformato di porri

Przepis Kucharza Pani Lorella, agriturismo La Viranda :http://www.laviranda.it/
gdzie robiłem kurs gotowanie.

1/2 kg porów
1/2 litra mleka
100 gr masła
80 gr mąki
4 jaja
garść parmezanu
pieprz
sól

Do zimnej wody wrzucić pory pokrojone w talarki, po zagotowaniu – kontynuowac przez 10 minut, dobrze odcedzić.
Rozmieszać w misce roztopione masło z mąką, dolać ciepłe mleko, zmieszać trzepaczką, przelać do garnka gdzie zagrzaliśmy mleko, zagęszczamy na ogniu przez parę minut.
Dodajemy pory i mieszając doprowadzamy do zagotowania.
Przy pierwszych bąblach zdejmujemy z ognia,
dodajemy 4 jajka energicznie mieszając, następnie 3 szczypty soli, pieprzu, i parmezanu. Wlewamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w kąpieli parowej
w 150 stopniach przez 50 minut.
Danie można zrobić z kalafiora, szpinaku, szparagów (zawsze pól kilo warzyw)

Wino ; witrawne, białe niegazowane.Chardonnay – Souvignon Blanc, podawać bardzo zimno

Kalmar zapiekany

dla Nutka
Składniki dla 2 osób:
400 g. kalmar rozmrożone lub sepia, (w całości lub pierścień)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 łyżka)
1 łyżka kaparów
2 łyżki bułka tarta
2 łyżki pietruszka świeży
2 łyżki oliwki zielone albo czarne
pieprz (jeśli chcesz)
(bez soli)

Smażyć 2 ząbki czosnku z 2 łyżki oleju, 1 minut na średnim ogniu, dodaj kalmar,
gotować 2/3 minut. Dodać oliwy i kapari, mieszać umieścić pokrywę
i gotować 30 minut. Podczas gotowania dodawać około 1 szklanka wody kiedy jest sucha.
Teraz przenieść wszystko do naczynia do pieczenia, dodać bułka tarta, pietruszka
i 1 łyżka oliwy z oliwek. Piec, 200 °C funkcja grill 5 minut.

mój kalmar cały


mój kalmar pierścienie

białe wino gazowane – Prosecco absolutnie zimno!

Kurczak w sosie musztard i gorgonzola

 

Składniki dla 2 osób:
2 piersi kurczaka
kawałek masła
łyżka musztardy
100 gr. gorgonzoli
1 szklanka mleka
1 kieliszek brandy lub koniaku
sól

Pociąć kurczaka na kawałki i lekko obsmażyc z wszystkich stron na maśle, dodać brandy i dusić dalej aż wyparuje – ok. 2 min. Przełożyć kurczka do miseczki, na patelnię wlewamy mleko, musztardę i gorgonzolę – przez parę minut podgrzewając mieszamy aż zrobi się jednolity sos. Dodajemy spowrotem kurczka, gasimy ogień, mieszamy i podajemy.

Wino ; czerwone wytrawne Barbera, Cabernet Souvignon

Bazylia pesto

Oryginał jest z Genua.

Składniki dla 4 osób:
2 ząbki czosnku
50 g liści bazylia
100 ml oliwy z oliwek extra virgin
70 g startego parmezanu
30 g pecorino (sera owca)
15 g orzechów pinii
1 szczypta soli duże granulki

nie myć z wodą liści bazylii, ale czyścić z ściereczka.
Miksowac ząbki czosnku, szczypta soli duże granulki, liści bazylia, orzechów pinii, pecorino, parmezan i oliwy z oliwek.
Miksowac szybko i utrzymać w lodówce zalane oliwa z oliwek na poł centimetra, Dobry na makaron!, (i na chleb).

jak gotować makarony – http://niokoblog.studioindygo.pl/?p=47

 

Pomidory nadziewane zapekane

Składniki dla 4 osób:
6 filetów anchois
1 ząbek czosnku
6 liści bazylii
100 ml bulionu warzyw
1 łyżka kaparów
3 łyżki oliwy z oliwek
oliwą z oliwek do smarowania patelni
4 twarde, dojrzałe pomidory średnie
2 łyżki natki pietruszki
szczypta soli
pieprz
3 łyżki bułka tarta

odciąć wierzchnią częśc pomidora (ok 1cm) wydrążyć środek łyżeczką, posolić środek i połozyć
odwrócone żeby ociekły na ok 20 min.
przygotować farsz: w misce anchovis w małych kawałkach,
czosnek, bazylia, kapary, pietruszka – wszytko poszatkować,
drobno dodać olej , sól, pieprz, oraz ciepły wywar, zamieszać i faszerować pomidory, położyć na blaszce wysmarowanej oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 30 min.

Abi w trakcie peczenia pomidory się nie rozpadły.
Wino ; wytrawne, biale albo rosè gazowane, podawać zimno.

Sos pietruszka – Salsa verde

Typowy przepis Piemontu, używany w całych Włoszech, proste i smaczne. Dobry na gotowane mięso, i na chleb.

Składniki dla 4 osób:

3 filety anchois
50 g białego octu winnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka kaparów
100 g oliwy z oliwek extra virgin
80 g chleba
pieprz
120 g świeży pietruszki (tylko liście)
2 jajka (tylko żółty gotowany)
sól

W misce moczyc chleba z ocet, następnie dodać anchois, czosnku, kaparów, oliwy z oliwek, pieprz, liście pietruszki, jajka i sól. Miksowac wszystko.
Utrzymać w lodówce zalane oliwa z oliwek na poł centimetra..
Degustowac sos w pozostałem ugotowanym białka jajka.