Arabski przepis.
Składniki dla 8 osób:
(około 600 ml) wrzątku
350 g kus kusu
5 łyżka oliwy extravergine
2 łyżka kukuridza
sok z jednej cytryny
pietruszka
bazylia
100 g tuńczyka
1 łodyga selera
2 pomidory
1 papryka zółta
5 paluszków surimi
sól
1/2 łyżeczki soli duże granulki
Zalać kuskus osolonym wrzatkiem, 1 cm ponad poziom cou cousu przykryć na 5 minut.
pokroić na małe kawałki seler, pomidory i paprykę, posiekać pietruszkę, pokawałkować, tuńczyka i surimi. Wrzucić wszystko do miski z ostudzonym .
kuskusem. Dodac kukuridza oliwy i soli i wszystko dobrze wymieszać.
można użyc walcowatej formy i uformować tabule na talerzach w krazki
(Użyłem folii aluminiowej).
Wino ; białe witrawne niegazowane Prosecco albo Brut
Piwo jest tez dobry.