Bazylia pesto

Oryginał jest z Genua.

Składniki dla 4 osób:
2 ząbki czosnku
50 g liści bazylia
100 ml oliwy z oliwek extra virgin
70 g startego parmezanu
30 g pecorino (sera owca)
15 g orzechów pinii
1 szczypta soli duże granulki

nie myć z wodą liści bazylii, ale czyścić z ściereczka.
Miksowac ząbki czosnku, szczypta soli duże granulki, liści bazylia, orzechów pinii, pecorino, parmezan i oliwy z oliwek.
Miksowac szybko i utrzymać w lodówce zalane oliwa z oliwek na poł centimetra, Dobry na makaron!, (i na chleb).

jak gotować makarony – http://niokoblog.studioindygo.pl/?p=47

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *