Bazylia pesto

Oryginał jest z Genua.

Składniki dla 4 osób:
2 ząbki czosnku
50 g liści bazylia
100 ml oliwy z oliwek extra virgin
70 g startego parmezanu
30 g pecorino (sera owca)
15 g orzechów pinii
1 szczypta soli duże granulki

nie myć z wodą liści bazylii, ale czyścić z ściereczka.
Miksowac ząbki czosnku, szczypta soli duże granulki, liści bazylia, orzechów pinii, pecorino, parmezan i oliwy z oliwek.
Miksowac szybko i utrzymać w lodówce zalane oliwa z oliwek na poł centimetra, Dobry na makaron!, (i na chleb).

jak gotować makarony – http://niokoblog.studioindygo.pl/?p=47

 

Pomidory nadziewane zapekane

Składniki dla 4 osób:
6 filetów anchois
1 ząbek czosnku
6 liści bazylii
100 ml bulionu warzyw
1 łyżka kaparów
3 łyżki oliwy z oliwek
oliwą z oliwek do smarowania patelni
4 twarde, dojrzałe pomidory średnie
2 łyżki natki pietruszki
szczypta soli
pieprz
3 łyżki bułka tarta

odciąć wierzchnią częśc pomidora (ok 1cm) wydrążyć środek łyżeczką, posolić środek i połozyć
odwrócone żeby ociekły na ok 20 min.
przygotować farsz: w misce anchovis w małych kawałkach,
czosnek, bazylia, kapary, pietruszka – wszytko poszatkować,
drobno dodać olej , sól, pieprz, oraz ciepły wywar, zamieszać i faszerować pomidory, położyć na blaszce wysmarowanej oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 30 min.

Abi w trakcie peczenia pomidory się nie rozpadły.
Wino ; wytrawne, biale albo rosè gazowane, podawać zimno.