Sos pietruszka – Salsa verde

Typowy przepis Piemontu, używany w całych Włoszech, proste i smaczne. Dobry na gotowane mięso, i na chleb.

Składniki dla 4 osób:

3 filety anchois
50 g białego octu winnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka kaparów
100 g oliwy z oliwek extra virgin
80 g chleba
pieprz
120 g świeży pietruszki (tylko liście)
2 jajka (tylko żółty gotowany)
sól

W misce moczyc chleba z ocet, następnie dodać anchois, czosnku, kaparów, oliwy z oliwek, pieprz, liście pietruszki, jajka i sól. Miksowac wszystko.
Utrzymać w lodówce zalane oliwa z oliwek na poł centimetra..
Degustowac sos w pozostałem ugotowanym białka jajka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *