Nadziewane papryki – Peperoni ripieni

Składniki dla 4 osób:
1 ząbek czosnku
300 g mięsa mielonego (wołowina albo wieprzowina albo mix)
100 g bułka tarta
50 g parmezanu tarty
50 g gorgonzola lub inny sera
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczka sól
150 g biała kiełbasa
1 jajko
4 łyżki oliwy z oliwek
4 papryki

Moczyć bułkę tartą z pół szklanki wody.
Umieścić w pojemniku mięsa mielonego, kiełbasa rozdrobniona, bułka tarta mokra, parmezanu tarty, gorgonzola kawałki, czosnku posiekanego, pieprz, sól, pietruszki i jajko mieszać.
Ciąć głowa papryki, oczyścić nasiona i biały z papryki, napełniać z mieszanina.
Na blacha teflonova 2 łyżki oliwy z oliwek, położyć nadziewane papryki i polać ostatnie 2 łyżki oliwy z oliwek
Piekarnik 180° 60 minut.
Papryki sa dobry letnie.
(Papryki mozna tez ciąć poziomo)

Czerwone wytrawne wino (Montepulciano albo Pinot nero)