Nioki (Gnocchi) z gorgonzola cykorii i orzechów włoskich

to danie daje satysfakcji!

dla Nioki: (dla 8 osób)
1 kg ziemniaków
250 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
Gotować ziemniaki we wrzącej wodzie (z 2 łyżeczka soli) przez 40 minut, chłodzić i zdjąć skórę.
Zgnieść ziemniaki (z widelec, lepiej z tłuczek), umieścić w pojemnik, dodać mąki, jajko i sól.
Ugniatać kilka minut, położyć na stołu w  trochę mąki zrobić rolki grube 2 cm, pokrojć na małe kawałki.
(jezeli ciasto będzie za lepkie uzyc troche mąki)
Gotować we wrzącej wodzie, gdy wypłyną, wyiąnć i umiesic w blacha masłem.


dla gnocchi
80 g orzechy włoskie bez skorupa
400 g gorgonzola
2 sztuk cykoria (ciąć cienkie)
40 g tarty parmezanu lub podobnego
Dodać  gorgonzola i cykoria na blache z niokami, mieszać i potem dodać parmesan.
Piekarnik 200° 5 minut grill.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *