Filet z ryby z Sorrento – alla sorrentina
Gotowy w 20 minut, przepis z Sorrento (koło Neapolu)
Składniki dla 2 osób:
400 g filetów rybnych (filet z Mintaja etc.)
3 gałązek natki pietruszki posiekane, albo suszyć
1 ząbek czosnku posiekane
10 czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 filet anchois w oleju posiekane
300 g pomidorów w kawałkach
sól
W rondlu dodać olej, czosnek pietruszki i anchois filet, gotować na małym ogniu 1 minuta.
Dodać filety rybne gotować 1 minuta na stronie obrócić bardzo delikatnie, aby nie złamać ich.(średnim ogniu)
Dodać pomidory, szczyptę soli i czarnymi oliwkami i gotować przez 5 minut na średnim ogniu, nigdy nie obrócić.
Wino: białe wytrawne gazowany – Prosecco/Brut