gotowy w 45 minut.
Składniki dla 2 osób:
150 g grzyby suszone (borowików)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 cebula posiekane
1 lt bulion warzywny
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
szczypta sól
160 g ryżu (Arborio lub Carnaroli)
20 g parmezanu
pieprz
1 łyżka około masło
Zmiękczać grzyby suszone z wodą w naczyniu 10 minut.
Umieszczając kostka rosółowa i wodę w garnku na piecu. Bulion musi być gorący przez cały czas podczas gotowania ryżu.
Włożyć posiekaną cebulę i oliwę z oliwek extra virgin w rondlu i gotować na małym ogniu przez 4 minuty.
Dodać ryż, wymieszać i gotować przez 2 minuty,
Dodać grzyby, pietruszki, szczypta sól i pół bulion (0,5 lt)
Mieszając od czasu do czasu i dodając trochę bulionu, aż ryż jest ugotowany. Ryż gotuje się w około 18 do 20 minut.
Kiedy ryż jest gotowy, wyłączyć ogien i dodać masło, pieprz i parmezanem do niego.
Wino czerwone wytrawne również wysoki stopień alkoholu (14 °)