Składniki dla 4 osób:
2 ząbki czosnku
1 l. bulion warzywny
30 g. masło
2 cebule
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
200 g ziemniaków
600 g dyni
1 łyżeczka bazylia suszona
szczypać mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki suszonych majeranek
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz
Oczyścić i pokroić dynia i ziemniaki posiekane.
Na patelni olej, masło, cebula (posiekana) i czosnek (posiekane) gotować 3 minuty.
Dodać dynię i ziemniaki, majeranek, tymianku i bazylia gotować 10 minuty.
Dodać gorąco bulion i gotować 30 minuty.
Miksowac, potem dodać sól i pieprz cynamonu.
Podawać z trochę oleju i z grzanki
Grzanki:
Na patelni trochę masło, trochę paprika czerwona suszona i grzanki smazyć 5 minuty.
smacznego