Mięso w sosie z cytryna

Typowe przypis Mediolanu, – Ossobuco alla milanese

Składniki dla 4 osób:
1 czosnek zabek posiekane
0,5 lt rosoł wołowy (1 kostek z 0,5 lt woda gotowana), użyłem Knorr
50g masło użyłem Jagr
500g mięso wyciąć małe kawałki (wieprzowina, albo wołowina, cielęcina, indyk, kurczak) użyłem wołowina
mąka
1 cebula
połowa skórka z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek użyłem (Casa de Azeite sklep Bedrionka)
pieprz, sól
1 puszka 400g pomidory bez skorki użyłem O’tomato sklep Netto
1 łyżka suszona pietruszka
1 szklanka białe wino (opcjonalne)

Dodać olej, masło i cebulę w patelnia, smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, usunąć cebula i odstawić.
Dodać w patelnia mięso w mąką gotować 5 minuty (dodać białe wino i gotować 3 minuty), dodaj pieprz, sól, pomidory, na powrót cebulę i rosoł gotować na małym ogniu przez 90 minuty, z pokrywą, sporadycznie wymieszać.
Ostatnie 5 minut dodać skórka cytryny, czosnek i pietruszka wymieszać. podawać.

Kurczak Curry

nie włoski przepis, ale lubię.

Składniki dla 4 osób:
n°2 piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżki
1 czosnek zabek
pieprz
sól
sok z 1 cytryny
1 łyżka curry
1 cebula
1 łyżka kurkuma
250g śmietana 18%

Macerować 10 minuty kurczaka w małe kawałki z 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek małe kawałki, pieprz,sól,i sok z 1 cytryny.
Na patelni dodać 1 łyżki oliwy z oliwek, curry, cebula na małe kawałki mieszać i gotować 3 minut.
Potem dodać wszystkie maceratura, mieszać i gotować 15 minut, dodać kurkuma mieszać i gotować 2 minut,
wyłączyć ogień, dodać śmietana mieszać i podawać.
podawane z ryżem basmati gotowany.