Zupa jarzynowa – Minestrone

Foto, www.lospicchiodaglio.it

Składniki na 2 osoby, gotowa w 90 minut.
1 ziemniak drobno pokrojowy
50 g fasoli
1 pomidor drobno pokrojony
2 marchewki pokrojone w plasterki
150 g zielonego groszku
1 łodyga selera naciowego drobno pokrojona
100 g buraka liściowego drobno pokrojonego (opcjonalne)
50 g fasolki szparagowej drobno pokrojonej (opcjonalne)
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku posiekany
1 litr bulionu warzywnego
1 cebula posiekana
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli ( najlepiej grubej )

W rondelku podgrzać bulion.
Do garnka wlać oliwę, podsmażyć na niej cebulę przez 1 minutę.
Dodać warzywa, czosnek i pietruszkę, smażyć 5 minut na dużym ogniu, pomieszać od czasu do czasu, potem dodać bulion warzywny i szczyptę soli.
Gotować 45 minut na wolnym ogniu.
Podawać z odrobiną oliwy.

tłumaczenie Magdalena