Krem karmelowy – Crem Caramel

Krem karmelowy
400 g mleka
2 jajka
3 żółtka
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 18 g

Karmel
100 g cukru
1 łyżka wody

Zagotować mleko wraz z cukrem waniliowym. Jak tylko pojawią się bąbelki, wyłączyć palnik.
Jajka, żółtka i cukier mieszać przez kilka minut za pomocą miksera, później dodać ciepłe mleko i wciąż miksować przez 1 minutę.
Przygotować karmel: w małym rondlu umieścić 100 g cukru i 1 łyżkę wody. Podgrzewać aż do momentu, gdy cukier zbrązowieje.
Do naczynia żaroodpornego wlać karmel i potem wlać mlekiem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 50 minut.

Najlepiej, gdy naczynie, w którym znajduje się danie zostanie umieszczone w większym naczyniu wypełnionym wodą, tak by mogło być zapiekane w kąpieli parowej.

Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki.

Wino: białe słodkie (moscato lub passito)
tłumaczenie: Iza