Składniki dla 2 osób:
- makaron pełnoziarnisty ( mogą być kokardki, rurki, świderki ) 120 gramów
- imbir ( ilość wg uznania ) – użyłem kawałek ok. 40 gramów obrany i pokrojony na małe kawałeczki
- pomidory suszone w oleju ( ilość wg uznania ) – użyłem 6 sztuk
- 2 łyżki bułki tartej
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek ok. 2 łyżki
- sól
- woda
W garnku zagotować około 2,5 litra wody z łyżeczką grubej soli.
Na rozgrzanej patelni wymieszać cały czosnek tylko zgnieciony widelcem, posiekany imbir oraz pokrojone pomidory z 1 chochlą gorącej wody, w której będzie się gotował makaron.
Po kilku minutach wyjąć czosnek, dodać łyżkę oliwy z oliwek i jeżeli potrzeba jeszcze jedną chochlę gorącej wody ( po trochu ).
Kiedy woda w garnku się zagotuje, wrzucić makaron i ugotować go al dente ( około 10 minut wg opisu na opakowaniu ).
Odcedzić makaron, przelać go zimną wodą z kranu przez kilka sekund i następnie dodać go do imbiru i pomidorów na patelni.
Teraz dodać bułkę tartą, jeszcze 1 łyżkę oliwy, dobrze wymieszać, zdjąć z ognia i podawać.
Smacznego!