Panna Cotta (wg pani Lorelli)

Ta wersja Panna Cotty jest bardziej kremowa i do jej wykonania używa się płynnej śmietanki 30 %. Jest to dokładnie ta sama wersja, którą możecie zamówić z Restauracji Lorelli. http://laviranda.wordpress.com


Lorella,Kuba,Ja,Claudio (Ekspert wino z Viranda)
Składniki (dla ok. 8 osób):
500 ml płynnej śmietanki 30% (ja użyłem świeżą śmietankę 30% Mleczna Dolina)
6/7 gr galaretki
120 gr cukru
1 torebka cukru waniliowego

Do wykonania sosu karmelowego: (Panna cotta może być bez sosu)
120 gr cukru
1 łyżeczka wody
Sos karmelowy przygotujcie w małym garnku. Do 120 gr cukru dodajemy 1 łyżeczkę wody i podgrzewamy na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru i jego zmiany koloru na brązowy na dnie garnuszka (około 5 minut).
Wlewamy do garnka około 250 ml śmietanki (połowę przygotowanej), dodajemy cukru oraz cukru waniliowego i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy substancja zacznie bulgotać (pojawią się pierwsze bąbelki) zdejmujemy garnek z ognia.
Rozpuszczamy w odrobinie wody galaretkę, dodajemy do pogrzanej śmietanki i dobrze mieszamy. Tak przygotowaną śmietankę odstawiamy do ostudzenia w temperaturze pokojowej mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy pozostawioną wcześniej część śmietanki (250 ml) do ostudzonej już części w garnuszku i dobrze mieszamy (mikserem automatycznym). To bardzo ważne, żeby wszystkie składniki były dobrze wymieszane!
Przygotowaną już Panna Cottę wlewamy do garnuszka z przygotowanym wcześniej sosem karmelowym i pozostawiamy w lodówce przez około 5 godzin.
Podając gotowe danie możemy obrócić garnuszek „do góry nogami” i pokroić Pana Cottę na plastry.   dziękuję Lorella i dziękuję dla tłumaczenie Hanna.