Składniki dla 4 osób:
20 listków świeżej bazylii
200 gr mozarelli
40 gr czarnych oliwek
oliwa extravergine
240 gr makaronu kokardki (farfalle)
pieprz
250 gr pomidorów
sól
200 gr tuńczyka w oleju
(woda i ½ łyżeczki soli duże granulki)
(moge być także z surimi, szynka… warzywo, do smaku)
Zagotować wodę z 1/2 łyżki grubej soli. Do gotująej wody wrzucić makaron.
Pokroić pomidory na małe kawałki, oliwki w talarki, wrzucić do salaterki,
dodać listki bazylii podarte na kawałki, makaron al dente (przy odcedzaniu
makaronu zlać go zimną wodą).
Następnie dodać mozarellę pokrojoną na kawałki i rozkawałkowanego tuńczyka. skrapiamy oliwą dodajemy sól do smaku. najlepiej żeby sałatka postała pół godziny
przed podaniem.
Sałatka trzymana w lodówce będzie dobra przez parę dni.
Najlepiej pomidory dodawać tuż przed podaniem bo tzrymane przez parę dni mogą skwaśnieć.
Wino ; biale witrawne gazowane i zimne – Brut, lub polskiego piwa! stefano