Kluseczki po rzymsku

Po rzymsku, ale nie są w Rzymie, mają pochodzenie w Piemont północne Włochy.
ten przepis,lub kochasz lub nienawidzisz.

Składniki dla 4 osób:
100 g masla
30 g wieczór żółtego emmental
1 litr mleka
galka muszkatałowa
120 g parmezanu
250 g kaszy mannej
Sól 2 szczypty
2 żółtka

W garnuszku zmieszać mleko, 80 g masła, gałkę muszkatałową i 2 szczypty soli.
Kiedy zacznie się gotować wsypać powoli kaszkę manną caly czas mieszając,
zamieszać energicznie. (1-2-3)
(dodawać w małych porcjach kaszę manną i dobrze mieszać inaczej powstaną grudy  a to nie dobrze).

Gotować przez parę minut i zdjąć z ognia.
Dodać żółtka i 80 g parmezanu- zamieszać energicznie. (4-5-6)

Wlać zawartość garnka na blachę posmarowaną oliwą, wyrównać łyżką, (warstwa powinna być gruba ok 2 cm), zostawić do ostygnięcia.(7-8-9)

Kiedy jest zimne, wyciąć kółka, o średnicy ok 5 cm ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu żarodopornym. Wierzch posypać pozostałym parmezanem,
emmentalem i stopionym masłem. (10-11-12)

Piec w piekarniku 200 stopni przez 25  minut.

Wino ; witrawne białe niegazowane, albo czerwone Bonarda

stefano

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *