Makaron z krewetkami

Składniki dla 4 osób:
280 gr makaronu (użyłem spaghetti)
2 ząbki czosnku
1/2 szkalni białego wina
pęczek pietruszki
300 gr krewetek (średniej wielkości)
pół łyżki chilli startego
(woda i ½ łyżeczki soli duże granulki)

Zagotwoać wodę na makaron, w międzyczasie umyć pietruszkę, posiekać.
W szeroką patelnię wlać oliwę, dodać pokrojony w drobne
plasterki czosnek i trochę posiekanej pietruszki rozgrzewać na małym ogniu aby czosnek zaromatyzował oliwę.
Po ok. 5 minutach wyjąć czosnek, dodać peperoncino i  krewetki obrane z pancerzy,
opłukane i przekrojone na 2 częsci. Wrzucić makaron do wrzącej wody i ugotować al dente.
Odcedzic dodać do sosu, zamieszać, dodać pozostałą  pietruszkę i podawać gorące.

Wino ; biale witrawne niegazowane (Soave Classico).
stefano

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *