Penne z cukinią

przepis: http://labelleauberge.blogspot.com/ przepis

materiały:
   

Składniki dla 3 osób:
2 średniej wielkości cukinia
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
łyżką masła
sól, pieprz do smaku
tartego parmezanu
240 g makaron typ penne rigate, jak zdjęcia
3 listki bazylia (opcjonalnie)

Ugotuj makaron patrz na wskazowki „Jak gotować Makarony”, w międzyczasie,
jedną z cukinii pokroić w kostkę i zeszklić krótko z drobno
pokrojoną cebulą kilka minut z oliwy z oliwek  ,(powinna pozostac al dente)
pokroić drugą cukinię i zmiksować z łyżką masła i chochlą
wody z gotowanego makaronu.
Dodać zmiksowaną cukinię na patelnię i podduszać wszystko
2 minuty dodając sól i pieprz.
Odcedzić makaron, wsypać go na patelnię z sosem z cukinii,
zamieszać i połorzyć na talerze.
Na wierzch trzemy parmezan i dekorujemy listkiem bazylii.

Wino ; białe wytrawne gazowane,Chardonnay, Prosecco albo Brut gazowane. Podawać zimno.
stefano

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *