Kotlety schabowe z gorgonzolą

Kocham Gorgonzola.

Gorgonzola jest serem wyprodukowane we Włoszech z całego mleka krowiego.Ser jest od miasta Gorgonzola koło Mediolanu.
Są 2 rodzaje sera gorgonzola :
– słodki (kremowy ser miękki), po włosku Dolce
– pikantny (ser twardy), po włosku Piccante.

Składniki dla 4 osób:
500 g wieprzowiny-schab (steki 1 cm grubości)
100 g sera gorgonzola (słodki)
1/2 szklanki mleka
1/2 średniej cebuli, posiekanej (opcjonalnie)
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 strzał z ginem (wódka może być)

Wymieszać mąkę i sól w naczyniu i przykryć każdą kotlety.

Następnie drobno posiekać cebulę i umieścić go na patelni z oliwą z oliwek,
dodać kotlety schabowe na jednej warstwie i smażyć na średnim ogniu,
do brązowego po obu stronach.
Następnie umieścić je w naczyniu i odstawić. Czy to dla wszystkich kotlety.
Teraz umieścić mleko i gorgonzola pocięte z grubsza w tym samym patelni, w którym zasmażaną mięsa.

Kiedy ser się rozpuści, dodać kucharza Gin, gotować przez 2-3 minuty.
Umieść kotlety schabowe i wszystkie swoje sosy do patelnia i obruć raz każdy kotlety w sosem gorgonzola.
Zagęszczać sos kilka minut i służyć.

Wino ; czerwone wytrawne Barbera, Cabernet Souvignon

stefano

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *