Makaron a la piuska – Fettuccine alla papalina

Przepis w regionie Lacjum, Rzym.

Składniki dla 4 osób:
80 g masła
1/2 cebuli
200 g śmietany 18%
60 g parmezan
240 g makaron wstążki (fettuccine)
100 gr szynki gotowanej
pieprz
3 jajka
sól

Poddusić posiekaną cebulę przez parę minut na maśle,
dodać pokrojoną szynkę i troszeczkę podsmarzyć.
W misce rozmieszać jajka z startym serem parmesan
i śmietaną.
Zagotować osoloną wodę na makaron, do wrzątku wrzucić
wstążki i gotować (patrz wskazowki). Odcedzić
przełożyć na patelnię i zamieszać na ogniu z cebulą i
szynką. Dodać krem z jajek sera i śmietany, zamieszać
energicznie i podawać natychmiast. Porcje na talerzach
posypać czarnym pieprzem.
Zamiast szynki gotowanej można użyć szynke suszoną ,
zamiast wstążek można użyć innego rodzaju makaronu
według gustu.

Wino ; biale gazowane wytrawne Chardonnay


stefano

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *