Panna cotta wersja dzieci.
Składniki (porcja 4 osoby):
300 g śmietany 18 %
100 g mleka
100 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
80 g cukru
6 g żelatyny
1 cukier waniliowy saszetka 16 g
Umieść żelatyna w misce wypełnionej zimną wodą przez 10 minut lub do miękkości.
Miejsce mleko, śmietanę i cukier w garnku i gotować na małym ogniu, aż prawie do wrzenia.
Zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę i cukier waniliowy.
Mieszaj, aż roztopi sie. Teraz dodaj żelatynę do sosu czekoladowego. Wymieszać bardzo dobrze!.
Przełóż do 4 szklanek.(albo gdzie chcecie).
Przechowywać w lodówce przez co najmniej 4 godziny (lub przez noc) przed podaniem.
Udekorować proszkiem kakaowym i maliną dla koloru.
stefano