Spaghetti Amatriciana

Ten przepis urodził się w Amatrice w prowincji Rieti, Składniki są bekon, ser kozi i pomidory. Są wszystkie produkty tradycyjny prowincji z Rieti.
Ja zmieniłem kozi ser na parmezanem.

Składniki dla 4 osób:
100 g boczku
1 łyzka oliwa z oliwek
75 g parmezan lub kozi ser
pieprz do smaku
chilli lub papryka pikantna do smaku
320 g spaghetti
1 szklanka wina białego wytrawnego
350 g (1 puszka) pomidorów krojonych

Pokroić boczek w słupki i podrumienić na oliwie, z dodatkiem
chilli.
Kiedy boczek stanie się przezroczysty dodać białe wino i
doprowadzić do wyparowania.
Kiedy boczek będzie osuszony odstawić go w miseczce,
a na patelnię wlać pulpę pomidorową i gotować przez 10 minut.
W międzyczasie, ugotuj makaron patrz na wskazowki Jak gotować Makarony.
Kiedy będzie ugotowany odcedzamy spaghetti, po odcedzeniu wrzucić na patelnię i dodać boczek.
Dobrze wymieszać, dodać pieprz i parmezan.

Wino:  czerwone wytrawne Barbera, Chianti, Montepulciano
Podawać w temperaturze pokojowej .
stefano

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *