Tradycyjne danie z Mediolanu, znany w całych Włoszech, zwłaszcza późną wiosną, kiedy sezon szparagi.
Składniki dla 2 osób;
1 kg szparagów
4 łyżki startego parmezanu
2 łyżki masła
4 jajka
sól
1 łyżeczki soli duże granulki
Umyć szparagi, umieścić je w garnku z wodą i ˝ łyżeczki soli duże granulki,
szparagi końcami powyżej linii wody (sa gotowane na parze). Gotuj przez 15 minut,
Tuż przed szparagi sa ugotowane, smażyć jajka na maśle w duża teflonowa patelnia.
żołtko jajko musi pozostać płynne.
Odsączyć szparagi.
umieścić w gorącym talerzu jajka, szparagi (końcami w kierunku centrum), dodać parmezan i sol.
We włoszech jemy rekami.
Wino ; biale witrawne niegazowane
stefano