Risotto z Mediolanu

Jest typowe danie z Mediolanu, moje miasto.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mediolan


Składniki dla 4 osób
350 g ryżu (Arborio lub Carnaroli)
1/2 cebuli, drobno posiekanej
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1/2 szklanka wino białe wytrawne
1 lt. bulionu (najlepiej jest wołowy, ale tez może być podstawiony bulionu z kurczaka lub warzyw)
1/2 łyżeczka szafranu
30 g masło
40 gramów Parmezan
Pieprz

Umieszczając kostka rosółowa i wodę w garnku na piecu. Bulion musi być gorący przez cały czas podczas gotowania ryżu.
Włożyć posiekaną cebulę i oliwę z oliwek extra virgin w rondlu i gotować na małym ogniu przez 3 minuty.
Dodać ryż, wymieszać i gotować przez 2 minuty.
Wlać wino i gotować przez 2 minuty na dużym ogniu.
Następnie dodać bulion zeby przykryl ryż i obniz na średnim ogniu.

Kontynuuj gotowanie ryżu, mieszając od czasu i dodając trochę bulionu, aż ryż jest ugotowany. Ryż gotuje się w około 18 do 20 minut.
O 5 minut przed risotto jest gotowe, dodać szafran i kontynuować gotowanie.

Kiedy ryż jest gotowy, wyłączyć ogien i dodać masło i parmezanem do niego.
Dobrze wymieszać, upewnij się, że ryż jest wilgotny (lub, jak mówimy-all’onda, co dosłownie oznacza fali).
Podawać z więcej parmezanem i posypaniem świeżo zmielony pieprz do góry.

proponowane wino: białe witrawne niegazowane ale tez gazowane.
stefano

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *