Kurczak z musztardy

Składniki dla 4 osób;
40 g mąki
40 g migdałów, obrane i posiekane
2 łyżki bułka tarta
50 g parmezanu
pieprz do smaku
600 g piersi z kurczaka
2 łyżki suszonej pietruszki
1 jajko
sól do smaku
olej do smażenia

na sos
20 g miodu
80 g musztardy
100 g majonezu

Wymieszać w misce  majonez, musztarda i miodem (1), pokrywać (2) folią i wstawić do lodówki. Czystyć pierś z kurczaka z tłuszczu lub kości (3).

Wyciąć pierś z kurczaka w plastry grubości 1 cm i pół (4). w misce wymieszać, bułką tartą migdały obrane i posiekane, tarty ser, pietruszka, pieprz (5).
W innej misce jajka mieszać z widelcem, w innej misce umieścić mąkę. Przełożyć kurczaka w mące (6).

następnie w ubitym jajkiem (7), a następnie w bułką tartą (8-9).

A następnie smażyć na gorącym oleju (10), aż będą złoto-brązowe, wyjąć na papier kuchenny (11).
Solić, podawać na gorąco z sosem (12).


stefano

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *