Grilowana cykoria z boczkiem

przepis: http://www.giallozafferano.it

Składniki dla 4 osób:
4 główki cykoriii (ok. 200g -główka)-(zielony lub czerwony)
około 8 łyżek oliwy extravergie
200 g boczku
1 łyżeczka papryki mielonej
1 łyżka pieprzu
sól

Przekroić każdą główkę na 2 częsci, jeśli jest duża – na 4,
posmarować każda część oliwą
Rozgrzać patelnię do grilowania , i na rozgrzaną układać
kawałki cykorii, grilować co najmniej 10-15 min. Obracając je
W międzyczasie pokroić boczek na małe kawałki, podrumienić
na teflonowej patelni, po paru minutach dodać pieprz
i dokończyć podsmażanie.
Grilowaną cykorię ułożyć na półmisku, posypać boczkiem,
szczyptą papryki, posolić i skropić oliwą.
Podawać ciepłe lub letnie.

Wino ; wytrawne spumante, brut białe albo rosè, podawać bardzo zimno.
stefano

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *