przepis ; http://labelleauberge.blogspot.com/
Składniki dla 4 osób
320 g makaronu (typ conchiglie, jak na zdjęciu )
400 g surowa biała kiełbasa
1/2 cebuli
kilka łyżek extra virgin
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 puszka posiekanych pomidorów (400 g)
1 ząbek czosnku
1 liść bazylii
sól
Dodaj olej i cebulę w rondlu, smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty,
Dodaj kiełbasa bez skóry na małe kawałki, Smażyć około 10 minut.
Dodaj białe wino i gotować przez 2 minuty, dodać pomidory, czosnek, sól i liście bazylii.
Przykryć i gotować 10 minut.
Jeśli zbyt suche dodać kilka łyżek ciepłej wody.
W międzyczasie, ugotuj makaron patrz na wskazowki Jak gotować Makarony, drenażu i wlać do sosu.
Wymieszać i podawać na gorąco
Wino ; czerwone witrawne (Barbera)
stefano