Risotto z białą kiełbasą

Kiełbasa Gdańska jest bardzo dobre, więc …

Składniki dla 4 osób:
350 g ryżu arborio
1/2 cebuli
250 gr białej kiełbasy
1 szklanka białego wina
bulion na mięsie (rozpuścić w 1 litrze ciepłej wody)
1 łyżka parmezan
1 łyżka masła
pieprz

Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę na maśle,
uważając żeby się nie przypaliła (smak przypalonej cebuli
zepsuje smak risotto). Dodac obraną ze skóry i pokrojoną
kiełbasę.
Kiedy będzie przyrumieniona, dodać ryż – mieszając zeszklić
przez parę minut.

Zalać białym winem, dodawać stopniowo gorący wywar,
ciągle mieszając, gotować około 20 minut
Po zdjęciu z gazu dodać łyzkę masła i parmezan – wymieszać.
pozostawić
pod przykryciem parę minut. Podawać gorące

Wino ; czerwone witrawne Barbera,Chianti, Merlot
stefano

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *