Zupa Małze – Cozze alla marinara

Składniki dla 4 osob:
1 kg małzy
3 łyżki natka pietruszka
2 zabki czosnku
pieprz
papriczka pikantna
2 łyżki oliwa z oliwek extra virgin
kieliszek białego wina
(szczypte soli)
3 łyżki pokrojone pomidory

świeże mule można kupić na hali rybnej w Gdyni.
Można też użyć mule mnrożone.

Mule moczyć 1 godz. w wodzie w celu wyplukania piasku, następnie każdę muszlę oskrobać nożem pod biezącą wodą.
Należy także oczyścić każda muszlę z farfocle. (w zamrożonych małży zwykle farfocle nie ma)
na zdjęciu farfocle

Następnie posiekać natkę pietruszki i czosnek. Umyć pomidory, przekroic na poł nastepnie pokroić w kosteczkę.
Na duża patelnia wylać oliwe wrzucić czosnek i papriczka pikantna, smażyć na średnim ogniu 1 minut.
Następnie dodać pomidory, wino i gotować jeszcze 5 minut.
Nastepnie wożyć mule i gotować aż wszystkie się otworzę ok. 5-6 minut, mieszayac czasem.
Kontrolować soli, i dodać natka pietruszka.
Nałożyć na talerze mule razem z sosem, można posypać swieżo zmielonym pieprzem.
Sos jest swietnie z chlebem.
Smacznego! Buon appetito!
Wino niegazowane białe

pomoc tłumaczenie; Magda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *