Spaghetti Carbonara

Charakterystyka danie z Rzym.

Składniki dla 4 osób:
150 gr boczku
3 łyżki oliwa z oliwek
100 gr pecorino (ser owczy) lub grana padano
320 gr spaghetti
pieprz
4 żółtka
(1/2 łyżeczki soli duże granulki i woda dla gotować spaghetti)

Nastwić osoloną wodę , do wrzątku wrzucić makaron.
(oglądać wskazówki; jak gotować makarony)
W międzyczasie pokroić boczek w słupki, wrzucić do garnuszka z oliwą, podsmażać
aż stanie sie lekko chrupki. W międzyczasie wbić jajka do miski, dodać pecorino,
zmielony pieprz – wymieszać. Odcedzić makaron i wsypać do miski z jajkami energicznie mieszając, dodać boczek i podawać natychmiast.

Wino ; czerwone wytrawne (Montepulciano,lub Nero d’Avola)
stefano

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *