Składniki dla 4 osób:
4 filety łososia (ok. 200gr kawałek)
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
1 średnia cebula
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy extravergine
1 peperoncino lub łyżeczka ostrej papryki
70 g świeżej pietruszki
sól
Najpierw przygotowujemy sos: posiekać drobno cebulę i pietruszkę przesypac do miski z papryką lub peperoncino, dodać oliwę, ocet i sok z cytryny, sól, pieprz i dobrze wymieszać.
rozgrzać patelnię do grilowania i ułożyć filety kiedy jest rozgrzana.
Grilować z 2 stron, gotowe układać na talerze i polać sosem
Pozostały sos podać na stół.
(Dobrze rozgrzać patelnię przed położeniem filetów sos można przygotować parę godzin wcześniej zamiast łososia można zastosować jakąkolwiek inną rybę).
Wino ; białe wytrawne niegazowane (verdicchio/vermentino) zimno stefano