Tradycyjna potrawa z Rzymu….szybko i agresywny!
Składniki dla 4 osób:
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwa z oliwek extra vergine
320 gr makaronu rurki (penne)
100 gr tarty pecorino (ser owca), lub parmezan
chilli (bardzo)
400 gr pulpy z pomidorów, użyłem pomidory całe Nasza spizarnia
4 łyżki posiekanej pietruszki, może być wysuszone
sól
(1/2 łyżeczki soli duże granulki i woda dla makaronu)
Nastwić osoloną wodę , do wrzątku wrzucić makaron.
(oglądać wskazowki)
W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić drobno
posiekany czosnek, i chilli, gotować 1 minutę.
Dodać pulpe z pomidorów i gotować 5 minut, dosolić do smaku.
Odcedzony makaron al dente wsypać na patelnię wymieszać
z sosem i podawać
posypane parmezan lub pecorino oraz pietruszką.
Wino ; czerwone wytrawne Barbera, Chianti, Pinot nero (czarne)
stefano